AANDRIJFAS

Kies uw voertuig
Kies een merk
Kies een model
Kies een motortype
  Zou u uw keuze alstublieft verduidelijken  

AANDRIJFAS vervangen

Waarvoor is de aandrijf- of cardanas?

Een aandrijfas is een onderdeel dat krachten of beweging overbrengt van een aandrijvend element (bijvoorbeeld een motor) naar een aangedreven element (bijvoorbeeld de wielen). Bij auto’s zit de aandrijfas meestal aan de voorkant van het voertuig. Aan de beide uiteinden bevindt zich een spiebaanverbinding waarvan er één vastzit in de versnellingsbak en de andere in de wielnaaf.

De aandrijfas moet de aandrijfkracht van de motor overbrengen op de aangedreven wielen. In de meeste gevallen zijn dat de voorwielen. Als een auto echter achterwielaandrijving heeft, is een langere aandrijfas nodig om de kracht van de motor op de achterwielen over te brengen. De aandrijving van een vierwielaangedreven auto is gebaseerd op achterwielaandrijving. De aandrijfas is alleen gesplitst zodat beide assen aangedreven worden.

Aandrijfassen zijn niet alleen de auto-onderdelen die voor de aandrijving zorgen. Ze spelen daarnaast een rol op het moment dat de bestuurder van de auto op de motor remt. De aandrijfkracht van de laatste wordt kleiner omdat er geen gas meer gegeven wordt, waardoor de aandrijfassen langzamer gaan draaien.
onze leveranciers van AANDRIJFAS
TRUSTPILOT